Luca Roagna Langhe Rosso

Vin for utålmodige

Tenk deg en klassisk barbaresco med smak av sopp, gamle røtter, skogbunn og en strukturert, senete kropp med lang tørr avslutning. Så det motsatte: En vin med fersk frukt og lang, druepreget ettersmak. En tradisjonelt lagret Barolo eller Barbaresco får kompleksitet med alder, men den fine, delikate frukten forsvinner. Der barbaresco gir smaken av tålmodig lagring, er Luca Roagna Langhe Rosso en druesmakende vin så og si rett fra planten. Den er så fersk som man får den og er best når den drikkes ung. Det er en vin for den utålmodige.

Nær nebbiolo opplevelse

Luca Roagna drømte om å lage en usminket og umanipulert nebbiolovin, en vin som smaker slik barolo og barbaresco gjør mens de fortsatt ligger på tank i kjelleren. Luca er ikke typen som lar det bli med tanken. Gjennom gode vinvenner fikk han tak i flott nebbioloråstoff fra barbarescoområdet. Siden målet var en vin tett-på-druen, var det viktig med gjæring i ståltank og å være ytterst forsiktig med filtrering. Etter samvittighetsfullt arbeid og en rekke smakinger var en ren og uttrykksfull vin av nebbiolo og noen håndfuller med barbera klar.

Pølsevin for innsidedrikkere

En fersk nebbiolo, selv med en andel barbera, er ikke først og fremst for nybegynnere. Det er en vin for innsidedrikkere. Luca Roagna Langhe Rosso er eksklusiv, men forvent ikke nødvendigvis forelskelse ved første slurk. Her er ingenting gjort for at den skal være lett å like. Det rene uttrykket av nebbiolo, kun med hjelp av mindre andel barbera, er formidlet så direkte som mulig, slik det er om du ikke tukler med det. 
Der en klassisk barbaresco gjerne trenger reduksjonnssauser og sopp for å balansere er denne ferske og druepregede vinen en lett match med de naturlige smakene i det nye nordiske kjøkken. Er du ikke en kløpper innen ny, nordisk mat så prøv med pølse. Tenk håndlaget, taliensk pølse med fast kjøtt og en smak av salt og krydder. Det finnes få, om noen, nebbiolo med et slikt rent frukuttrykk tilgjengelig på vinmononpolet i dag.

Fordelen ved å være ung
I tillegg til at vinen er fersk og fruktig har ung vin en fordel i form av pris. Vinen er drikkeklar et knapt år etter innhøstingen av druene og det kommer derfor ingen pris på lagring. Også innen vin er tid penger.

Luca Roagna Langhe Rosso
Vinen har aroma som av røde og mørke bær med streif av blomster og anis. I munnen er den fast og strukturert med tanniner fra modne druskall og stener. Den har stor friskhet og en fersk, kjølig fruktighet. Druesmaken sitter lenge i. Fast og fin avslutning. Drikk den til pølse, en god spekeskinke eller faste, hvite oster som parmesan, og umbriacona. Vil du ha mer, så prøv for eksempel sammen med et stykke kjøtt av kalv eller lam.