Om produsenten
Jeanine & Mick Craven skaper det elegante og det rene fra det litt baktunge Stellenbosch.
Ekteparet Craven produserte sine første viner under egen etikett så sent som i 2014, og de fokuserer på vinmarker i det sørlige Stellenbosch. Disse vinmarkene er betydelig kjøligere og har et mer skrint jordsmonn enn en del av kraftpakkene som produseres lengre nord i området. De vet at gode druer kommer fra økologiske vinmarker med distinkt jordsmonnskarakter, og velger derfor å tappe hver vin med enkeltvinmarksnavn. I gode, friske vinmarker kan man plukke druene tidlig og la druene gjære naturlig da den lave pH-en i juicen gjør at bakterier ikke oppstår.
En del av hvitvinsdruene ligger også med skallkontakt for å få et naturlig uttrekk av antioksidanter, samt å tilføre struktur i vinen. Rødvinsdruene gjæres som hele drueklaser og fot-tråkkes.Alle vinene tappes ufiltrert. Craven omtales nå som en av de mest spennende produsentene fra området.
Karakteristikk
Vinen har en lys rød farge og dufter av modne bær og urter. I munnen er den frisk med god struktur som kommer av gjæringen sammen med stilkene, så vinen nytes best hvis den får et opphold i karaffel før servering. Den vlíl da i ung alder vise mer av sin flotte bærkarakter og vil passe bra sammen med retter av vilt, rødt kjøtt, fjærkre og svin.
Jordmonn
Fra vestvendt vinmark helt sør i Stellenbosch plantet av Jeanine Craven sin far i 1995. Jordsmonnet er hovedsaklig sand og leire med innslag av granitt og nyter godt av den kjølige brisen fra havet 3km lengre sør. Pinot Noir-klone Dijon 115.
Område
Stellenbosch befinner seg kun noen mil øst for Cape Town, og er et område med store klimatiske forskjeller.I sør rundt Somerset West er påvirkningen fra havet stort, og man har en konstant avkjølende bris i vinmarkene.Jordsmonnet her er relativt skrint, og her trives i utgangspunktet hvitvinsdruer og de lettere rødvinsdruene som pinot noir og gamay best, men med gode vinmarker og kloke hoder kan man også spennende varianter fra kraftigere druer. Øvrige Stellenbosch er betydelig varmere, og har mer fertilt jordsmonn. Her får man gjerne viner med mer farge og høyere alkohol.
Produksjonsmetode
Håndplukkede druer som gjærer som hele drueklaser med med en kombinasjon av fottråkking og daglig manuell nedpressing for hånd.Juicen gjærer naturlig og presses over i gamle 500-liters fat etter 20 dagers maserasjon. Vinen modner videre på bunnfall uten omrøring i 9 måneder. Underveis omstikkes vinen for å kvitte seg med uønsket bunnfall og døde gjærceller. Vinen tappes ufiltrert med fornuftig lave svovelverdier.
Druetyper
Pinot Noir 100%