Om produsenten
Benoit Marguet er mannen bak disse vinøse og helt ekstraordinære Champagnene som drives fullt og helt på biodynamiske prinsipper med en unik presisjon og dybde.
Den historiske eiendommen som ligger i Ambonnay har historie tilbake til midten av 1800-tallet. Marguet har 8 hektar i Ambonnay og 1 hektar i Bouzy. Det var likevel først etter at Benoit tok over i 1999 og innførte et nytt regime- først i vinmarkene og så i kjelleren, at Champagne Marguet er å regnes i toppsjiktet.
Med økologisk og biodynamisk drift som ble fullt implementert i 2006 lager Marguet to herlige cuveer, flere cru- og 4 ulike lieux dits viner fra hovedsakelig Ambonnay. Vinmarkene har en imponerende gjennomsnittsalder på over 44 år som pløyes med familiens hester.
Druene vinifiseres kun med bruk av spontangjæring, og gjæres plott for plott i fat av ulik størrelse i 9 måneder. Vinene ligger så lang tid på bunnfall i flaske (3-10 år) og tappes uten dosage og enten uten tilsatt eller med ørsmå mengder sulfitt. I tillegg topper Benoit pyramiden med champagnen Sapience som slippes først etter ca 10 års lagring.
Karakteristikk
Gulgrønn med fine bobler. Elegant og kompleks nese med flotte jordsmonnskarakter, lett eplesødme, fint lagringspreg. Fyldig og konsentrert med flott syre, fine små bobler, lang og intens ettersmak med mye stofflighet, frisk og tørr med tydelig autolyse.
Jordmonn
Fra en liten parsell med miks på Pinot Noir og Chardonnay. Sydvendt med ca 45 år gamle stokker på kalkholdig jordsmonn
Område
Den grand cru klassifiserte landsbyen Äy, som ligger rett nordøst for Epernay er berømt for å produsere mest Pinot Noir druer. Vinmarkene har en sør og sørøstlig soleksponering med tynn toppjord over det dype kalksteinslaget. Det er i dag ca 367 hektar beplantet i Bouzy, med ca 89% Pinot Noir, 8% Chardonnay og 3% Pinot Meunier. Vinen herfra gir flotte mineralske viner.
Produksjonsmetode
Håndplukkede druer som gjærer naturlig og modner i eikeliggere i 9 måneder. 2. gangsgjæring i flaske med 34 måneder på bunnfall. Ingen dosage. Totalt 19 mg/l So2, 832 flasker produsert.
Druetyper
Chardonnay 38%
, Pinot Noir 62%