Produsent
Az. Agr. Roagna
Om produsenten
Luca Roagna er femte generasjon vinmaker i Roagnafamilien i Barbaresco og Barolo. Luca har siden han overtok i 2001-årgangen løftet eiendommen til å bli en av de mest renommerte produsentene i Piemonte, med fantastiske omtaler og enorm etterspørsel som resultat.
Luca driver Az. Agr. Roagna sammen med sin far Alfredo. De eier 20 hektar med eiendom i Barbarsesco og Barolo der ca. 12 hektar består av vinmark, spredt over fem historiske og berømte vinmarker. Fra hhv 2013 og 2014 leier de en vinmark i Barbaresco og to i Neive.
Vinene tappes i svært begrenset omfang og er som regel enkeltvinmarksviner.Roagnas vinmarker er spesielt gjenkjenneslige og består hovedsaklig av gamle uklonede og en del upodede vinstokker som verken gjødsles eller sprøytes. Markene er selvbærende og selvfornyende økosystemer i stand til å produsere druer av topp kvalitet uavhengig årgang. Vinifikasjonen følger et gjennomtenkt system der druene høstes sent kombinert med bruk av naturgjær, lang passiv skallkontakt og lang modning på store brukte fat. Lav, men ansvarlig svovelbruk og uten filtrering. Resultatet av deres filosofi gir viner som skiller seg vesentlig fra andre sammenlignbare Piemonteviner.
Karakteristikk
Kompleks duft med en klar og flott aroma av røde og mørke bær, kastanje, krydder og fioler. Fyldig og elegant vin med flott rødfruktskarakter med god struktur. Lang kompleks avslutning med finkornede tanniner. Dekanter gjerne vinen for lufting i minimum en time før servering. Drikker fint i dag, men vil fint tåle 20 år pluss i en god kjeller. Klassisk nebbiolo som passer til rødt kjøtt, vilt, småvilt, sopp, kraftig pasta og moden parmesan
Jordmonn
Fra en parsell på 0,17 ha plassert i den sentrale laveste delen av den historiske vinmarken Terlo i Barolo by (situert på oversiden av Le Coste og Rivassi, og mellom Ravera i sør og Paiagallo i nord). Vinen herfra er laget på druer som familien til Romina (Lucas kjæreste) eier. Vinmarken ligger på 330 moh på kalkholdig leire ispedd noe sand og mergel, og vinstokkene er minimum 50 år gamle
Produksjonsmetode
Håndplukkede drueklaser som avstilkes og presses i tradisjonell presse. Vinen gjærer naturlig i store gjæringskar med ca 60 dager skallkontakt og bruk av den manuelle teknikken ved å dytte ned druehatten for å holde skallet fuktig. Modning i ca 4 år i store brukte botti og 6 måneder i betong. Tappet uten klaring og filtrering med fornuftig lave svovelverdier.