Produsent
Alheit Vineyards
Om produsenten
The Holy Grail fra Hermanus - Kultviner av ypperste kvalitet!
I alle land er det noen som blir erklært som ikoniske innen sitt fagfelt, og Chris -& Suzann Alheit er helt klart en av dem i Sør-Afrika. Alheit holder til på eiendommen Hemelrand i Hemel-en-Aarde cirka en halvannen times kjøring øst for Cape Town, og har i tillegg fra 2019 også kjøpt en eiendom med tilhørende vinmarker i Swartland.
Alheit får sine druer fra 9 vinmarker drevet av 6 forskjellige bønder, hvor alle vinplantene er over 30 år gamle. I tillegg har de også sine egne plantinger fra 2015 på Hemelrand. Felles for vinmarkene er at alle er dry-farmed og ligger på mer enn 300 meter over havet. Vinmarkene sprayes ikke og det brukes planter istedenfor kobber for å bekjempe sykdommer.
Første årgang som ble produsert var 2011, og allerede ved første årgang fikk Alheit en enorm tilhengerskare. Kultstatusen har vokst etterhvert som flere viner har blitt introdusert og det sterke fokuset på enkeltvinmarksviner har vært med på å betydelig løfte omdømmet til sørafrikansk vin. Noen av vinene er knapphetsvarer hvor total produksjon er rundt 1000 liter og blir utsolgt så snart de har kommet på lager.
Karakteristikk
Flott vin med høy fruktkonsentrasjon og dufter av hvite blomster og sitrus. I munnen er vinen fyldig og elegant på samme tid og har innslag av syltede frukter og en saltaktig mineralsk avslutning. Prøv sammen med fisk- og skalldyrsretter, gravet fisk/kjøtt, fjærkre eller spekemat. Nytes best etter en time i karaffel.
Jordmonn
Chenin Blanc fra seks ulike vinmarker med varierende jordsmonn sand, grus, granitt, leire, skifer beliggende på 300-550 moh (Skurfberg, Piekenierskloof, Perdeberg, Bottelary, False Bay og Tygerberg). Semillon fra enkeltblokken La Colline (Franschhoek) plantet i 1936 med granittholdig jordsmonn. Alle planter er eldre, lavtytende bush-wines som ikke blir vannet.
Område
W.O Western Cape dekker store deler av det vinproduserende området rundt Cape Town. Forskjellene er store, og kvalitet avhenger av vinmarkens lokasjon, vinbondens arbeid og vinprodusentens valg underveis.
Produksjonsmetode
Hele drueklaser presses og gjærer naturlig i en kombinasjon av betong, stål og gamle fat. Vinen modner videre på gamle fat på hovedsaklig 500-liter i 15 måneder uten omrøring. Det er vanligvis 1-2 fat som naturlig ikke går igjennom malolaktisk gjæring. Vinen tappes ufiltrert med fornuftig lave svovelverdier. Total produksjon på 25.000 flasker
Druetyper
Chenin Blanc 92%
, Sémillon 8%