Produsent
Alheit Vineyards
Om produsenten
The Holy Grail fra Hermanus - Kultviner av ypperste kvalitet!
I alle land er det noen som blir erklært som ikoniske innen sitt fagfelt, og Chris -& Suzann Alheit er helt klart en av dem i Sør-Afrika. Alheit holder til på eiendommen Hemelrand i Hemel-en-Aarde cirka en halvannen times kjøring øst for Cape Town, og har i tillegg fra 2019 også kjøpt en eiendom med tilhørende vinmarker i Swartland.
Alheit får sine druer fra 9 vinmarker drevet av 6 forskjellige bønder, hvor alle vinplantene er over 30 år gamle. I tillegg har de også sine egne plantinger fra 2015 på Hemelrand. Felles for vinmarkene er at alle er dry-farmed og ligger på mer enn 300 meter over havet. Vinmarkene sprayes ikke og det brukes planter istedenfor kobber for å bekjempe sykdommer.
Første årgang som ble produsert var 2011, og allerede ved første årgang fikk Alheit en enorm tilhengerskare. Kultstatusen har vokst etterhvert som flere viner har blitt introdusert og det sterke fokuset på enkeltvinmarksviner har vært med på å betydelig løfte omdømmet til sørafrikansk vin. Noen av vinene er knapphetsvarer hvor total produksjon er rundt 1000 liter og blir utsolgt så snart de har kommet på lager.
Karakteristikk
En svært unik vin som forbløffer de fleste. Duften er ekstremt kompleks med innslag av noe tropisk frukt, sitrus og anis. I munnen er den intens, har god struktur og vinen har et vektløst midtparti og endeløs avslutning. Prøv sammen med det meste av fisk & skalldyr av god kvalitet, lyst kjøtt eller retter med innslag av urter. Nytes best etter noen timers dekantering.
Jordmonn
Fra en enkeltvinmark 520 meter over havet i Skurfberg, 3,5 timer nord for Cape Town.
Vinstokkene er upodete Bush Vines på jernholdig jordsmonn av sand, grus og leire.
Område
Olifants River er en av Sør Afrikas varmeste vinregioner 300km nord for Cape Town.
Området har en historie med å masseprodusere lavalkoholholdige druer hovedsaklig
brukt til destillasjon, men har også vinmarker med et enormt potensiale. Dette har et
fåtall av vinprodusenter nå begynt å utforske videre.
Produksjonsmetode
Håndplukkede druer fra økologisk driftet vinmark. Druene presses som hele drueklaser og gjærer naturlig. Vinen omrøres ikke, og modner på gamle 500-liters fat i 15 måneder før den tappes ufiltrert med fornuftig lave svovelverdier. Produksjon varierer hver årgang mellom 2 eller 3 fat.
Druetyper
Chenin Blanc 100%