Om produsenten
Crystallum – Krystallklare viner fra Walker Bay.
Som tredje generasjons vinmakere i Finlayson familien, hoppet brødrene Peter Allen og Andrew virkelig etter Wirkola innenfor HemelenAarde.
Pappa Finlayson er selve pioneren for pinot noir i området, og guttene hadde store sko å fylle. Etter noen prøvehopp innom arkitekt & filosofi studier, stiftet brødrene Crystallum Wines i 2007 og produserte sin første vin på 100% Sauvignon Blanc. Fokuset nå er utelukkende på chardonnay og pinot noir, og vinene har oppnådd en høyere og høyere stjerne lokalt. Crystallum flyr nå også til 20 i stil internasjonalt.
Karakteristikk
Aroma av sitron, hvit fersken, mandel, blomster og våt stein. Smaken er fokusert og lineær med kremet tekstur, presis syre og lang mineralsk avslutning. En kompleks, energisk Chardonnay med kombinasjonen av rikdom og finesse som kjennetegner Hemel-en-Aarde Ridge.
Jordmonn
Fra en enkeltvinmark 300 meter over havet i Hemel en Aarde Ridge ward. Vinmarken består av en blanding av leire og skifer (derav navnet Clay Shales), med underliggende lag av granitt. Leiren gir dybde og struktur, mens skiferen bidrar til presisjon og mineralitet.
Område
Hemel en Aarde " Heaven on earth". Helt klart en av SørAfrikas fineste vinområder, og regionen strekker seg innover landet fra kystbyen Hermanus ca 2 timer øst for Cape Town. Hemel en Aarde ble stiftet som egen vinregion så sent som i 2006, og er en underregion i Walker Bay. Hemel en Aarde Valley i sør har høyt innslag av leire og skifer. Upper Hemel en Aarde ligger lengre nord og har et jordsmonn av granitt og sandstein. Lengst nord finner man Hemel en Aarde Ridge hvor Clay Shales kommer fra. Her er det betydelig kjøligere enn i resten av regionen.
Produksjonsmetode
Håndplukkede druer som presses som hele drueklaser rett i fat for spontangjæring. Vinen modnes på bunfall i 10 måneder i ett 2600-liters Fordre og mindre franske eikefat hvorav 10-15% er nye fat med lav toasting. Vinen omrøres den første perioden for å bidra med struktur, og ingen omrøring siste halvdel av modningen for å bevare presisjon og energi.
Druetyper
Chardonnay 100%