Om produsenten
Crystallum – Krystallklare viner fra Walker Bay.
Som tredje generasjons vinmakere i Finlayson familien, hoppet brødrene Peter Allen og Andrew virkelig etter Wirkola innenfor HemelenAarde.
Pappa Finlayson er selve pioneren for pinot noir i området, og guttene hadde store sko å fylle. Etter noen prøvehopp innom arkitekt & filosofi studier, stiftet brødrene Crystallum Wines i 2007 og produserte sin første vin på 100% Sauvignon Blanc. Fokuset nå er utelukkende på chardonnay og pinot noir, og vinene har oppnådd en høyere og høyere stjerne lokalt. Crystallum flyr nå også til 20 i stil internasjonalt.
Karakteristikk
Duft av villbringebær, jordbær, roseblader, teblader og lett krydder. Smaken er presis og frisk med rødfruktig kjerne, silkeaktige tanniner og lang, mineralsk avslutning. En elegant og kjølig Pinot Noir med stor finesse og energi – blant Sør-Afrikas mest delikate uttrykk for druen.
Jordmonn
Fra vinmark på en blanding av leire, grus og sandstein mellom Bot River og Franschoek, Kaaimansgat’ farm, som betyr krokodillens reir.
Vinmarken ligger på ca. 700 moh, noe som gjør den til en av de kjøligste beliggende parsellene i Sør-Afrika.
De store temperatursvingningene mellom dag og natt gir lang modning og delikate aromaer.
Område
Fra Elandskloof Valley utenfor Villiersdorp, vest for Elgin. Området er et vilt og avskjermet område med kupert terreng. Her var det tidligere mye vinmark,
men de fleste vinmarkene har blitt forlatt da det var hardt og krevende å jobbe i markene her. Det er også svært varmt i området, så de beste druene kommer fra
vinmarker opp i høyden.
Produksjonsmetode
Håndplukkede druer som avstilkes og presses uten bruk av hele drueklaser. Her er det ønske om at det utelukkende er vinmarkens suverenitet og potensiale som skal få vise seg. Vinen separeres fra skallet etter cirka 4 uker og modner videre på franske fat i 1 måneder før tapping hvorav 20% av fatene er nye fat med moderat toasting innvendig. Kun 4000-5000 flasker årlig produksjon.
Druetyper
Pinot Noir 100%