Om produsenten
Intelligent vinmaking som har fått folk til å forstå at Jurgen Gouws produserer noen av Swartlands mest spennende viner.
Jurgen Gouws retunerte fra innhøstningsarbeid i Russland til Swartland i 2008, og investerte sine smått oppsparte rubler i å starte sitt eget lille vinfirma. Han fikk seg dag-jobb som assisterende vinmaker under Craig Hawkins hos Lammershoek, og på kveldstid fokuserte han på sin egen vin under etiketten Intellego. ”Hele” 360 flasker ble produsert i 2009.
Gjennom å alltid søke etter forbedring, og å tilegne seg kunnskap fra andre dyktige vinmakere, har vinene til Intellego blitt gradvis friskere og mer fokuserte. Druematerialet fra vinmarkene Jurgen leier og selv drifter økologisk gir gode forutsetninger, og vinene forvaltes videre med minst mulig innblanding.
Hovedfokuset er Chenin Blanc fra 40-50 år gamle bush-wines plantet på granitt. Rødvinsdruene kommer fra vinstokker i de kjøligere vinmarkene plantet rundt 2001. Jurgen var også en av de første i Swartland som eksperimenterte med skallkontakt for Chenin Blanc, og resultatet er den høyst sjarmerende Elementis.
Sammen med blant annet Craig Hawkins ”Testalonga” og A.A Badenhorst, regnes Intellego som en av ”The Swartland Rebells”. Om det er fordi noen har tegnet en surfer eller paraply på etiketten vites ikke, men det er ikke mye opprørsk over det du får i glasset. Total produksjon er kun 30.000 flasker, så få smakt vinene før det blir anarki!
Karakteristikk
Flott vin med innslag av hagebær og skogsbær. I munnen viser vinen flott fruktsødme med modne tanniner og leskende ettersmak. Nytes best lett avkjølt sammen med retter som har vært på grillen og lyst og rødt kjøtt
Jordmonn
Syrah fra granittholdig jordsmonn med innslag av leire - 10 dagers skallkontakt. Cinsault kommer fra sandholdig jordsmonn, mens mourvedre kommer fra mer jernholdig jordsmonn. Disse druene får 7 dagers skallkontakt.
Område
Swartland er et stor område som strekker seg over 180km fra 1t nord for Cape Town og opp mot Citrusdal. I nord har man innslag av sand i jordsmonnet, og i sør består hovedsaklig jordsmonnet av granitt eller skifer. Området omtales som en av de mest spennende områdene i Sør-Afrika grunnet kombinasjonen av dette jordsmonnet, gamle bush-wines opp mot 100år og produsenter som lager ærlige viner med stor fokus.
Produksjonsmetode
Hele drueklaser gjærer naturlig med skallkontakt i kun 7 dager før pressing. Vinen fullfører alkohol og malolaktisk gjæring på betongfat, og tilsettes små mengder svovel. Vinen modnes videre i en kombinasjon av brukte 228 -& 500-liters fat i 9 måneder før den tappes ufiltrert uten ytterligere svovel tilsatt.
Druetyper
Cinsault 20%
, Mourvèdre 30%
, Syrah 50%