Om produsenten
Intelligent vinmaking som har fått folk til å forstå at Jurgen Gouws produserer noen av Swartlands mest spennende viner.
Jurgen Gouws retunerte fra innhøstningsarbeid i Russland til Swartland i 2008, og investerte sine smått oppsparte rubler i å starte sitt eget lille vinfirma. Han fikk seg dag-jobb som assisterende vinmaker under Craig Hawkins hos Lammershoek, og på kveldstid fokuserte han på sin egen vin under etiketten Intellego. ”Hele” 360 flasker ble produsert i 2009.
Gjennom å alltid søke etter forbedring, og å tilegne seg kunnskap fra andre dyktige vinmakere, har vinene til Intellego blitt gradvis friskere og mer fokuserte. Druematerialet fra vinmarkene Jurgen leier og selv drifter økologisk gir gode forutsetninger, og vinene forvaltes videre med minst mulig innblanding.
Hovedfokuset er Chenin Blanc fra 40-50 år gamle bush-wines plantet på granitt. Rødvinsdruene kommer fra vinstokker i de kjøligere vinmarkene plantet rundt 2001. Jurgen var også en av de første i Swartland som eksperimenterte med skallkontakt for Chenin Blanc, og resultatet er den høyst sjarmerende Elementis.
Sammen med blant annet Craig Hawkins ”Testalonga” og A.A Badenhorst, regnes Intellego som en av ”The Swartland Rebells”. Om det er fordi noen har tegnet en surfer eller paraply på etiketten vites ikke, men det er ikke mye opprørsk over det du får i glasset. Total produksjon er kun 30.000 flasker, så få smakt vinene før det blir anarki!
Karakteristikk
Lys dyp rubinrød med flott duft av mørke &røde bær, blomster, urter og pepper. Prøvlett avkjølt til det meste av lyse kjøttyper, pizza, pasta og spekemat. Husk å kjøpe 2flasker da den første tømmes raskt.
Jordmonn
Jordmonn Oakleef (gul til rødlig leiraktig med sandstein) og ferricrete (hard sedimenterstein med jernoxid). Plantet i henholdsvis 1988 og 2001.
Område
Swartland er et stor område som strekker seg over 180km fra 1t nord for Cape Townog opp mot Citrusdal. I nord har man innslag av sand i jordsmonnet, og i sør bestårhovedsaklig jordsmonnet av granitt eller skifer. Området omtales som en av de mestspennende områdene i Sør-Afrikagrunnet kombinasjonen av dette jordsmonnet, gamlebushwinesopp mot 70 år og produsenter som lager ærlige viner med stor fokus.
Produksjonsmetode
For Syrah og Mourvedre presses hele klaser før spontanfermentering i brukte fat.Cinsaut avstilkes ikke og spontanfermenters som hele klaser over 4 dager. Vinenmodner 5 mnd i brukte fat. Tappes usvovlet.
Druetyper
Cinsaut 48%
, Mourvèdre 19%
, Syrah 33%