Om produsenten
Familien Steytler har produsert vin på høydedraget Bottlary Hills i Stellenbosch siden 1946. Fra en av få høydedrag i området med granittholdig jordsmonn produserer nå Danie som 4. generasjons Steytler viner med høy eleganse og konsentrasjon. Kaapzicht har rundt 170 hektar plantet med vinmark, og rundt 2/3 av dette er rødvinsdruer. De produserer selv 30% av druene, og resten selges til andre produsenter i området. Danie er vokst opp sammen med den "neste" generasjons vinmakere i Sør-Afrika, og er sterk i troen på at vinsmaking skal skje med minst mulig innblanding.
Karakteristikk
Kompleks vin med innslag av sitrus og fersken. I munnen er vinen strukturert med god munnfølelse, sitrus-skall og mineralsk avslutning. Nytes best etter et opphold i karaffel og gjerne til retter av fisk -& skalldyr eller lyst kjøtt.
Jordmonn
Fra den nest eldste registrerte Chenin blanc vinmarken i Sør-Afrika plantet i 1947 av første generasjons vinbonde hos Kaapzicht, David Steytler. Vinmarken er plantet på hva som lokalt omtales som "Oakleaf soils", en jordsmonntype som stammer fra granitt. Opprinnelig var vinmarken 6 hektar, og gjenlevende del av vinmarken er nå på 1,1 hektar.
Område
Stellenbosch befinner seg kun noen mil øst for Cape Town, og er et område med store klimatiske forskjeller.I sør rundt Somerset West er påvirkningen fra havet stort, og man har en konstant avkjølende bris i vinmarkene. Jordsmonnet her er relativt skrint, og her trives i utgangspunktet hvitvinsdruer og de lettere rødvinsdruene som pinot noir og gamay best, men med gode vinmarker og kloke hoder kan man også spennende varianter fra kraftigere druer. Øvrige Stellenbosch er betydelig varmere, og har mer fertilt jordsmonn. Her får man gjerne viner med mer farge og høyere alkohol.
Produksjonsmetode
Druene håndplukkes og presses som hele drueklaser. Halvparten gjærer naturlig i lokalprodusert amphora på og resterende halvpart i brukte eikefat. Etter endt gjæring modnes vinen i eikefat i 10 måneder hvor 10% er ny eik og resten brukte eikefat. Vinen tappes ufiltrert kun til Norge. Total produksjon 1800 flasker hvorav 60 flasker kommer til Norge.
Druetyper
Chenin Blanc 100%