Om produsenten
Benoit Marguet er mannen bak disse vinøse og helt ekstraordinære Champagnene som drives fullt og helt på biodynamiske prinsipper med en unik presisjon og dybde.
Den historiske eiendommen som ligger i Ambonnay har historie tilbake til midten av 1800-tallet. Marguet har 8 hektar i Ambonnay og 1 hektar i Bouzy. Det var likevel først etter at Benoit tok over i 1999 og innførte et nytt regime- først i vinmarkene og så i kjelleren, at Champagne Marguet er å regnes i toppsjiktet.
Med økologisk og biodynamisk drift som ble fullt implementert i 2006 lager Marguet to herlige cuveer, flere cru- og 4 ulike lieux dits viner fra hovedsakelig Ambonnay. Vinmarkene har en imponerende gjennomsnittsalder på over 44 år som pløyes med familiens hester.
Druene vinifiseres kun med bruk av spontangjæring, og gjæres plott for plott i fat av ulik størrelse i 9 måneder. Vinene ligger så lang tid på bunnfall i flaske (3-10 år) og tappes uten dosage og enten uten tilsatt eller med ørsmå mengder sulfitt. I tillegg topper Benoit pyramiden med champagnen Sapience som slippes først etter ca 10 års lagring.
Karakteristikk
Lys briljant strågul med fine små bobler. Flott og intens nese med sitrus, sitrusskall, fersken, hvite blomster, autolyse og kalkmineraler. Frisk, syrlig og fruktig og svært intens vin med god dybde og finesse og flott mousse. Lang og delikat avslutning.
Jordmonn
Vinstokker på minimum 44 år eid av Philippe Lancelot plantet på rent kalk- og krittbasert jordsmonn med tynne lag av sand og leire. Den høye andelen aktivt kritt gir en tydelig salt og lineær struktur.
Område
Den grand cru klassifiserte landsbyen Chouilly i Cote des Blanc, ligger øst for Epernay og nord for Cramant er kjent for å produsere fantastisk Chardonnay. Vinmarkene har en sør og sørøstlig soleksponering med tynn toppjord over det dype kalksteinslaget.
Det er i dag ca 522 hektar beplantet i Chouilly, med ca 98,7% Chardonnay og bittelitt Pinot Noir og enda mindre Pinot Meunier
Produksjonsmetode
Håndplukkede druer som gjærer naturlig. Modning på bunnfall i gamle fat i 9 måneder før tapping. Videre modning på bunnfall i flaske i nesten 4år. Dosage 0, total sulfitt 20mg/l. 1261 flasker produsert. 24 stk til Norge.
Druetyper
Chardonnay 100%