Om produsenten
Benoit Marguet er mannen bak disse vinøse og helt ekstraordinære Champagnene som drives fullt og helt på biodynamiske prinsipper med en unik presisjon og dybde.
Den historiske eiendommen som ligger i Ambonnay har historie tilbake til midten av 1800-tallet. Marguet har 8 hektar i Ambonnay og 1 hektar i Bouzy. Det var likevel først etter at Benoit tok over i 1999 og innførte et nytt regime- først i vinmarkene og så i kjelleren, at Champagne Marguet er å regnes i toppsjiktet.
Med økologisk og biodynamisk drift som ble fullt implementert i 2006 lager Marguet to herlige cuveer, flere cru- og 4 ulike lieux dits viner fra hovedsakelig Ambonnay. Vinmarkene har en imponerende gjennomsnittsalder på over 44 år som pløyes med familiens hester.
Druene vinifiseres kun med bruk av spontangjæring, og gjæres plott for plott i fat av ulik størrelse i 9 måneder. Vinene ligger så lang tid på bunnfall i flaske (3-10 år) og tappes uten dosage og enten uten tilsatt eller med ørsmå mengder sulfitt. I tillegg topper Benoit pyramiden med champagnen Sapience som slippes først etter ca 10 års lagring.
Karakteristikk
Klar, lys gyllengul farge. Dyp og kompleks duft av modne gule epler, pære, hvite blomster, brioche og et lett røykpreget mineralpreg. I munnen er vinen rik og strukturert, med kremet tekstur, moden frukt og frisk syre.
Jordmonn
Kalk- og mergelrik jord med høyt innhold av kritt og små innslag av sandstein fra vinmark til Vincent Laval i Cumieres.
Område
Cumières er en Premier Cru-landsby vest for Épernay, på den nordlige bredden av Marne-elven. De sør- og sørøstvendte skråningene gir rikelig sol og et mildere mikroklima enn i mange Grand Cru-landsbyer. Området er kjent for modne, aromatiske druer og et særpreg som kombinerer moden frukt med friskhet og struktur.
Produksjonsmetode
Druene høstes for hånd fra biodynamisk dyrkede parseller i Cumières. Hele drueklaser presses direkte i tradisjonell Coquart-presse. Mosten gjæres spontant i ett stk 500-liters fransk eikefat uten tilsatt sulfitt. Vinen modnes på bunnfallet i 19 måneder frem til tapping, uten klaring eller filtrering. 587 flasker produsert - 12 flasker til Norge.
Druetyper
Pinot Meunier 100%