Om produsenten
Benoit Marguet er mannen bak disse vinøse og helt ekstraordinære Champagnene som drives fullt og helt på biodynamiske prinsipper med en unik presisjon og dybde.
Den historiske eiendommen som ligger i Ambonnay har historie tilbake til midten av 1800-tallet. Marguet har 8 hektar i Ambonnay og 1 hektar i Bouzy. Det var likevel først etter at Benoit tok over i 1999 og innførte et nytt regime- først i vinmarkene og så i kjelleren, at Champagne Marguet er å regnes i toppsjiktet.
Med økologisk og biodynamisk drift som ble fullt implementert i 2006 lager Marguet to herlige cuveer, flere cru- og 4 ulike lieux dits viner fra hovedsakelig Ambonnay. Vinmarkene har en imponerende gjennomsnittsalder på over 44 år som pløyes med familiens hester.
Druene vinifiseres kun med bruk av spontangjæring, og gjæres plott for plott i fat av ulik størrelse i 9 måneder. Vinene ligger så lang tid på bunnfall i flaske (3-10 år) og tappes uten dosage og enten uten tilsatt eller med ørsmå mengder sulfitt. I tillegg topper Benoit pyramiden med champagnen Sapience som slippes først etter ca 10 års lagring.
Karakteristikk
Kompleks duft av modne epler, brioche, sitrus og mineral. Smaken er intens, energisk og presis med fokusert frukt, høy syre og lang, kalkpreget avslutning. En vin med både kraft og eleganse – ren uttrykk av Ambonnay.
Jordmonn
Les Bermonts er en enkeltvinmark i Ambonnay Grand Cru, sørøstvendt og nært landsbygrensen mot Bouzy plantet i 1952 på ett topplag av leire og limestone over kalk. Vinmarken på 0,47ha ligger 110 meter opp i åssiden og drar nytte av solrik eksponering kombinert med kjølende vind fra platået over, noe som gir både modenhet og friskhet.
Område
Ambonnay er en av elegansens høyborger i Champagne og hvor rundt 80% av vinmarkene er plantet med pinot noir og resterende 20% med chardonnay. Jordsmonnet er kalkholdig med limestone og leire, en kombinasjon som er ganske unik for Ambonnay, og de beste vinmarkene er sørøst-vendt. Dette bidrar til noe lengre modning og mer eleganse i vinene.
Produksjonsmetode
Høstet for hånd og spontangjæret i små, gamle eikefat uten tilsatt sulfitt. Vinen modnes på bunnfallet i eikefat frem til tapping etter 9 måneder, uten filtrering eller klaring. Vinen modner videre på bunnfall i flaske i nesten 4 år før degogering. Brut Nature.
Druetyper
Chardonnay 100%