Om produsenten
Domaine Matassa ble etablert i 2002 av Tom Lubbe, Nathalie Gauby og Sam Harrop.
Etter ervervelsen av vinmarken Clos Matassa på 5-600 meters høyde i Fenouillèdes åsene har ytterligere parseller med gamle vinstokker i fjellsidene blitt kjøpt opp. I dag dyrkes det 14 hektar med bush vines, halvparten situert i fjellene i Coteaux des Fenouillèdes mens halvparten ligger rundt den lille landsbyen Calce på 150-300 meters høyde. Mesteparten av vinstokkene er gamle (60-120 år) og lavtytende (gjennomsnittlig avkastning på 14 hl/ha!!).
Hovedsakelig Catalanske sorter blir dyrket Carignan, Grenache (for det meste Lladonner Pelut), Macabeu, Grenache Gris, Muscat d'Alexandrie og Muscat de Petits-Grains. De yngre stokkene (25 -35 år) inkluderer Mourvedre, Cabernet Sauvignon og Viognier. Biodynamiske metoder brukes med minimal intervensjon i kjelleren.
Karakteristikk
Lys orange briljant farge med en del bunnfall. På duft har den en fruktig aroma av blomster, muskat drue, anis, grape og sitrus og ikke minst mineraler. I munnen en den frisk og aromatisk med smak av sitrusfrukter, muskatdruer, flott florale elementer med hint av anis og tydelig mineraler i avslutningen. Særegen og svært flott vin med fantastisk florlett munnfølelse og stor lengde. Server vinen gjerne med sjømat og skalldyr, til retter av fisk eller med lyst kjøtt. Takler grønne elementer svært godt. Vil fint tåle lagring i en god kjeller i 4-6 år etter årgang, trolig lenger. Cuvee Marguerite er oppkalt etter Toms kone Natahlie Gaubys bestemor, som var en av de siste som hadde Catalansk som førstespråk.
Jordmonn
Jordsmonnet består av skifer (schist) og mergel fra ulike parseller med ulik eksponering. Eldre og yngre stokker er alle bush wines og vinmarkene er omkranset av garrigues.
Produksjonsmetode
Håndhøstet, hele klaser presses, spontanfermentert med tre ukers skallkontakt, modnet på bunnfall i 6 mnd før tapping.
Druetyper
Macabeo 27%
, Muscat Frontignan 33%
, Muscat of Alexandria 40%