Om produsenten
Domaine Matassa ble etablert i 2002 av Tom Lubbe, Nathalie Gauby og Sam Harrop.
Etter ervervelsen av vinmarken Clos Matassa på 5-600 meters høyde i Fenouillèdes åsene har ytterligere parseller med gamle vinstokker i fjellsidene blitt kjøpt opp. I dag dyrkes det 14 hektar med bush vines, halvparten situert i fjellene i Coteaux des Fenouillèdes mens halvparten ligger rundt den lille landsbyen Calce på 150-300 meters høyde. Mesteparten av vinstokkene er gamle (60-120 år) og lavtytende (gjennomsnittlig avkastning på 14 hl/ha!!).
Hovedsakelig Catalanske sorter blir dyrket Carignan, Grenache (for det meste Lladonner Pelut), Macabeu, Grenache Gris, Muscat d'Alexandrie og Muscat de Petits-Grains. De yngre stokkene (25 -35 år) inkluderer Mourvedre, Cabernet Sauvignon og Viognier. Biodynamiske metoder brukes med minimal intervensjon i kjelleren.
Karakteristikk
Frisk og lekende vin med innslag av røde hagebær og blomster. Vinen er leskende med fin tanninstruktur og gode lengde. Svært anvendelig matmessig til både vegetariske retter og fisk/kjøtt. Nytes best lett avkjølt.
Jordmonn
Jordsmonnet består av hovedsaklig av mergel med ulike eksponeringer i terrasser der markene er omgitt av garrigue. Klimaet er påvirket av både nærheten til Middelhavet og Pyreneene.
Produksjonsmetode
Håndplukkede druer som co-fermenteres naturlig med skallkontakt i 3 uker. Videre modning på amphora før vinen tappes ufiltrert uten tilsatt sulfitt.
Druetyper
Carignan 3%
, Grenache 3%
, Grenache Blanc 2%
, Grenache Gris 92%