Produsent
Az. Agr. Roagna
Om produsenten
Luca Roagna er femte generasjon vinmaker i Roagnafamilien i Barbaresco og Barolo. Luca har siden han overtok i 2001-årgangen løftet eiendommen til å bli en av de mest renommerte produsentene i Piemonte, med fantastiske omtaler og enorm etterspørsel som resultat.
Luca driver Az. Agr. Roagna sammen med sin far Alfredo. De eier 20 hektar med eiendom i Barbarsesco og Barolo der ca. 12 hektar består av vinmark, spredt over fem historiske og berømte vinmarker. Fra hhv 2013 og 2014 leier de en vinmark i Barbaresco og to i Neive.
Vinene tappes i svært begrenset omfang og er som regel enkeltvinmarksviner.Roagnas vinmarker er spesielt gjenkjenneslige og består hovedsaklig av gamle uklonede og en del upodede vinstokker som verken gjødsles eller sprøytes. Markene er selvbærende og selvfornyende økosystemer i stand til å produsere druer av topp kvalitet uavhengig årgang. Vinifikasjonen følger et gjennomtenkt system der druene høstes sent kombinert med bruk av naturgjær, lang passiv skallkontakt og lang modning på store brukte fat. Lav, men ansvarlig svovelbruk og uten filtrering. Resultatet av deres filosofi gir viner som skiller seg vesentlig fra andre sammenlignbare Piemonteviner.
Karakteristikk
Flott duft med en klar aroma av røde og lyse bær, villrose, krydder og tjære. I munnen er vinen svært elegant med innslag av syrlig kirsebær, rød frukt og en flott struktur i avslutningen. Passer til rødt kjøtt, gryteretter, moden ost og pasta. Vinen nyter godt av en time eller to i karaffel før konsum, og kan lagres i flere tiår i en god kjeller.
Jordmonn
Druene kommer fra en 0,22 hektar parsell midt i Asili-amfiet cirka 260 MOH med perfekt eksposisjon mot sør og sørøst. Jordsmonnet er svært kalkholdig jord som gir Asili dens utrolige eleganse. Giovanni Roagna kjøpte denne parsellen i 1961, og den har aldri vært sprayet.
Område
Barbaresco DOCG består av 3 kommuner Barbaresco, Treiso og Neive, samt den lille fraksjonen San Rocco Senodelvio. Området fikk DOC statusi 1966 blant de første iItalia og startet å produsere enkeltvinmarksviner året etter, og DOCG status fulgte i1980.
Produksjonsmetode
Håndplukkede drueklaser som avstilkes og presses i tradisjonell presse. Vinen gjærer naturlig i store gjæringskar med ca 80 dagers skallkontakt og bruk av den manuelle teknikken ved å dytte ned druehatten for å holde skallet fuktig. Modning i ca 4,5 år i store brukte botti. Tappet uten klaring og filtrering med fornuftig lave svovelverdier