Produsent
Az. Agr. Roagna
Om produsenten
Luca Roagna er femte generasjon vinmaker i Roagnafamilien i Barbaresco og Barolo. Luca har siden han overtok i 2001-årgangen løftet eiendommen til å bli en av de mest renommerte produsentene i Piemonte, med fantastiske omtaler og enorm etterspørsel som resultat.
Luca driver Az. Agr. Roagna sammen med sin far Alfredo. De eier 20 hektar med eiendom i Barbarsesco og Barolo der ca. 12 hektar består av vinmark, spredt over fem historiske og berømte vinmarker. Fra hhv 2013 og 2014 leier de en vinmark i Barbaresco og to i Neive.
Vinene tappes i svært begrenset omfang og er som regel enkeltvinmarksviner.Roagnas vinmarker er spesielt gjenkjenneslige og består hovedsaklig av gamle uklonede og en del upodede vinstokker som verken gjødsles eller sprøytes. Markene er selvbærende og selvfornyende økosystemer i stand til å produsere druer av topp kvalitet uavhengig årgang. Vinifikasjonen følger et gjennomtenkt system der druene høstes sent kombinert med bruk av naturgjær, lang passiv skallkontakt og lang modning på store brukte fat. Lav, men ansvarlig svovelbruk og uten filtrering. Resultatet av deres filosofi gir viner som skiller seg vesentlig fra andre sammenlignbare Piemonteviner.
Karakteristikk
Kompleks duft med en delikat aroma av røde og mørke bær, krydder og fioler. I munnen er vinen strukturert med en flott fruktkonsentrasjon av røde bær og steinfrukt. Vinen avslutter svært elegant og mineralsk. Gi gjerne vinen et opphold i karaffel før servering. Drikker fint i dag, men vil fint tåle mange år i en god kjeller. Klassisk nebbiolo som passer til rødt kjøtt, vilt, småvilt, sopp, kraftig pasta og moden parmesan.
Jordmonn
Albesani er en historisk cru fra Neivesonen i Barbaresco med svært flott jordsmonn på lys gråhvit kalkholdig leire ispedd årer av sand. Vinmarken ligger på 270-300 moh med sydvestlig eksponering rett ved siden av den berømte Santo Stefano parsellen. Roagna har inngått langtidseie på denne parsellen fra 2014.
Område
Barbaresco DOCG består av 3 kommuner Barbaresco, Treiso og Neive, samt den lille fraksjonen San Rocco Senodelvio. Området fikk DOC-status i 1966 blant de første i Italia og startet å produsere enkeltvinmarksviner året etter, og DOCG status fulgte i 1980.
Produksjonsmetode
Håndplukkede drueklaser som avstilkes og presses i tradisjonell presse. Vinen gjærer naturlig i store gjæringskar med ca 60-70dager skallkontakt og bruk av den manuelle teknikken ved å dytte ned druehatten for å holde skallet fuktig. Modning i ca 4,5 år i store brukte botti. Tappet uten klaring og filtrering med fornuftig lave svovelverdier.