Produsent
Az. Agr. Roagna
Om produsenten
Luca Roagna er femte generasjon vinmaker i Roagnafamilien i Barbaresco og Barolo. Luca har siden han overtok i 2001-årgangen løftet eiendommen til å bli en av de mest renommerte produsentene i Piemonte, med fantastiske omtaler og enorm etterspørsel som resultat.
Luca driver Az. Agr. Roagna sammen med sin far Alfredo. De eier 20 hektar med eiendom i Barbarsesco og Barolo der ca. 12 hektar består av vinmark, spredt over fem historiske og berømte vinmarker. Fra hhv 2013 og 2014 leier de en vinmark i Barbaresco og to i Neive.
Vinene tappes i svært begrenset omfang og er som regel enkeltvinmarksviner.Roagnas vinmarker er spesielt gjenkjenneslige og består hovedsaklig av gamle uklonede og en del upodede vinstokker som verken gjødsles eller sprøytes. Markene er selvbærende og selvfornyende økosystemer i stand til å produsere druer av topp kvalitet uavhengig årgang. Vinifikasjonen følger et gjennomtenkt system der druene høstes sent kombinert med bruk av naturgjær, lang passiv skallkontakt og lang modning på store brukte fat. Lav, men ansvarlig svovelbruk og uten filtrering. Resultatet av deres filosofi gir viner som skiller seg vesentlig fra andre sammenlignbare Piemonteviner.
Karakteristikk
Vinen har en klar, lys burgunderrød farge. Duften er intens og kompleks av bringebær, rips og fiol med innslag av anis og jordlige toner. Den har en fast struktur med stor friskhet og delikat munnfølelse med høy intensitet.
Jordmonn
Denne vinen kommer fra en plott på 0,34 ha på toppen av vinmarken La Pira i landsbyen Castiglione Falletto, som ligger som et flott amfi rett mot Serralunga. Jordsmonnet er svært sammensatt av kalkholdig sand, blå mergel og kalkstein.Eksposisjonen er sør øst og marken ligger på 350 moh.
Mesteparten av druematerialet er plantet rundt 1930.
Område
Castiglione Falletto ligger i den østre delen av Barolo i Serralungadalen og regnes som en av de flotteste og mest elegante landsbyene for Barolo da vinmarkene har høy andel kalk og mineraler. Vinene herfra er svært strukturerte med finkornede og samtidig markante tanniner og produserer viner med flott duft og kompleksitet.
Produksjonsmetode
Spontangjæret, tradisjonell lang skallkontakt på 66 dager. Modning på botti i 4 år og 6 måneder på betong. Tappes ufiltrert med fornuftig lave svovelverdier.