Produsent
Az. Agr. Roagna
Om produsenten
Luca Roagna er femte generasjon vinmaker i Roagnafamilien i Barbaresco og Barolo. Luca har siden han overtok i 2001-årgangen løftet eiendommen til å bli en av de mest renommerte produsentene i Piemonte, med fantastiske omtaler og enorm etterspørsel som resultat.
Luca driver Az. Agr. Roagna sammen med sin far Alfredo. De eier 20 hektar med eiendom i Barbarsesco og Barolo der ca. 12 hektar består av vinmark, spredt over fem historiske og berømte vinmarker. Fra hhv 2013 og 2014 leier de en vinmark i Barbaresco og to i Neive.
Vinene tappes i svært begrenset omfang og er som regel enkeltvinmarksviner.Roagnas vinmarker er spesielt gjenkjenneslige og består hovedsaklig av gamle uklonede og en del upodede vinstokker som verken gjødsles eller sprøytes. Markene er selvbærende og selvfornyende økosystemer i stand til å produsere druer av topp kvalitet uavhengig årgang. Vinifikasjonen følger et gjennomtenkt system der druene høstes sent kombinert med bruk av naturgjær, lang passiv skallkontakt og lang modning på store brukte fat. Lav, men ansvarlig svovelbruk og uten filtrering. Resultatet av deres filosofi gir viner som skiller seg vesentlig fra andre sammenlignbare Piemonteviner.
Karakteristikk
Kompleks duft med en klar og flott aroma av røde og mørke bær, kastanje, krydder ogfioler. Fyldig og elegant vin med flott rødfruktskarakter med god struktur. Langkompleks avslutning med finkornede tanniner. Klassisk nebbiolo som passer til rødt kjøtt, vilt, småvilt, sopp, kraftig pasta og moden parmesan
Jordmonn
Monopolvinmarken Pira ligger i landsbyen Castiglione Falletto og ligger som et flott beskyttet amfi vendt mot Serralunga. Jordsmonnet er svært sammensatt av kalkholdig sand, blå mergel og kalkstein som gir en vin med lav ph og høy eleganse. Eksposisjonen er sørøstlig og marken ligger på 350 moh.
Område
Barbaresco DOCG består av 3 kommuner Barbaresco, Treiso og Neive, samt den lille fraksjonen San Rocco Senodelvio. Området fikk DOC-status i 1966 blant de første i Italia og startet å produsere enkeltvinmarksviner året etter, og DOCG status fulgte i 1980.
Produksjonsmetode
Håndplukket, avstilket, deretter presset før spontangjæring med 60 dager skallkontakt, 4,5 års modning i store fat. Tappet uten klaring og filtrering.