Produsent
Az. Agr. Roagna
Om produsenten
Luca Roagna er femte generasjon vinmaker i Roagnafamilien i Barbaresco og Barolo. Luca har siden han overtok i 2001-årgangen løftet eiendommen til å bli en av de mest renommerte produsentene i Piemonte, med fantastiske omtaler og enorm etterspørsel som resultat.
Luca driver Az. Agr. Roagna sammen med sin far Alfredo. De eier 20 hektar med eiendom i Barbarsesco og Barolo der ca. 12 hektar består av vinmark, spredt over fem historiske og berømte vinmarker. Fra hhv 2013 og 2014 leier de en vinmark i Barbaresco og to i Neive.
Vinene tappes i svært begrenset omfang og er som regel enkeltvinmarksviner.Roagnas vinmarker er spesielt gjenkjenneslige og består hovedsaklig av gamle uklonede og en del upodede vinstokker som verken gjødsles eller sprøytes. Markene er selvbærende og selvfornyende økosystemer i stand til å produsere druer av topp kvalitet uavhengig årgang. Vinifikasjonen følger et gjennomtenkt system der druene høstes sent kombinert med bruk av naturgjær, lang passiv skallkontakt og lang modning på store brukte fat. Lav, men ansvarlig svovelbruk og uten filtrering. Resultatet av deres filosofi gir viner som skiller seg vesentlig fra andre sammenlignbare Piemonteviner.
Karakteristikk
Briljant strågul farge. Flott kompleks duft av sitrus, sitrusblomster, fersken og kalkmineraler. Fyldig og frisk og svært sammensatt vin med frisk syrestruktur, flott frukt og god fylde. Lang og kompleks avslutning. Drikk til fisk, fjærkre, lyst kjøtt, pasta og god spekemat. Vil fint tåle mange år i en god kjeller
Jordmonn
Fra 1 hektar med eldre stokker fra selection massale Timorasso i Montemarzino, i Colli Tortonesi. Jordsmonnet er svært sammensatt av kalkholdig leire, stein og kalkstein. Eksposisjonen er sør øst og marken ligger på 300 moh.
Område
Derthona (latin for Tortona) ligger i Colli Tortonesi i den sør østlige delen av Langhe og her er mikroklimaet kjølig og egnet for den stedegne druetypen Timorasso. Colli Tortonesi har tusenårig historie, men etter et tilbakefall etter verdenskrigen er det i dag kun beplantet 1100 hektar vinmark.
Produksjonsmetode
Fra gamle stokker i en enkeltmark. Håndhøstet, presset, spontangjæret og modnet i et stort fat i ca 2 år. Tappet ufiltrert. Ca 2900 fl.r produsert.