Produsent
Az. Agr. Roagna
Om produsenten
Luca Roagna er femte generasjon vinmaker i Roagnafamilien i Barbaresco og Barolo. Luca har siden han overtok i 2001-årgangen løftet eiendommen til å bli en av de mest renommerte produsentene i Piemonte, med fantastiske omtaler og enorm etterspørsel som resultat.
Luca driver Az. Agr. Roagna sammen med sin far Alfredo. De eier 20 hektar med eiendom i Barbarsesco og Barolo der ca. 12 hektar består av vinmark, spredt over fem historiske og berømte vinmarker. Fra hhv 2013 og 2014 leier de en vinmark i Barbaresco og to i Neive.
Vinene tappes i svært begrenset omfang og er som regel enkeltvinmarksviner.Roagnas vinmarker er spesielt gjenkjenneslige og består hovedsaklig av gamle uklonede og en del upodede vinstokker som verken gjødsles eller sprøytes. Markene er selvbærende og selvfornyende økosystemer i stand til å produsere druer av topp kvalitet uavhengig årgang. Vinifikasjonen følger et gjennomtenkt system der druene høstes sent kombinert med bruk av naturgjær, lang passiv skallkontakt og lang modning på store brukte fat. Lav, men ansvarlig svovelbruk og uten filtrering. Resultatet av deres filosofi gir viner som skiller seg vesentlig fra andre sammenlignbare Piemonteviner.
Karakteristikk
Fyldig, frisk og fruktig duft med en klar aroma av røde og mørke bær. I munnen er vinen energisk og delikat med god fruktsødme og struktur. Tradisjonell fremstilt med lang skallkontakt fra perfekt modne druer gjør at vinen er svært allsidig vin til mat. Den høye friskheten og den gode strukturen med modne tanniner går sammen med forretter, pasta, lyst og rødt kjøtt. Vil med hell også fungere bra til vilt. Nytes best lett avkjølt etter et opphold i karaffel.
Jordmonn
Druene kommer utelukkende fra Barbaresco fra de historiske vinmarkene Pajé og Carso (Cars). Stokkenes alder er 45 år eller eldre og har kun vært replantet ved bruk av selection massale. Jordsmonnet består hhv av kalkholdig mergel med aktiv kalk, og kalkholdig leire med stor andel sand.
Område
Castiglione Falletto ligger i den østre delen av Barolo i Serralungadalen og regnes som en av de flotteste og mest elegante landsbyene for Baroloproduksjon da området har høy andel kalk og mineraler. Vinene herfra er svært strukturerte med flott duft og kompleksitet og finkornede, men markante tanniner. Perfekt modne druer og tradisjonell vinmaking med lang skallkontakt balanserer vinen og viser finessen i området.
Produksjonsmetode
Håndplukkede og selektering av druene før pressing. Druene gjærer naturlig i store gjæringskar med skallkontakt i nærmere 100 dager, og den manuelle teknikken ved å dytte ned druehatten underveis for å holde skallet fuktig blir benyttet. Videre modning i 1 år på nøytrale botti. Vinen er tappet uten klaring eller filtrering med fornuftig lave svovelverdier.