Produsent
Az. Agr. Roagna
Om produsenten
Luca Roagna er femte generasjon vinmaker i Roagnafamilien i Barbaresco og Barolo. Luca har siden han overtok i 2001-årgangen løftet eiendommen til å bli en av de mest renommerte produsentene i Piemonte, med fantastiske omtaler og enorm etterspørsel som resultat.
Luca driver Az. Agr. Roagna sammen med sin far Alfredo. De eier 20 hektar med eiendom i Barbarsesco og Barolo der ca. 12 hektar består av vinmark, spredt over fem historiske og berømte vinmarker. Fra hhv 2013 og 2014 leier de en vinmark i Barbaresco og to i Neive.
Vinene tappes i svært begrenset omfang og er som regel enkeltvinmarksviner.Roagnas vinmarker er spesielt gjenkjenneslige og består hovedsaklig av gamle uklonede og en del upodede vinstokker som verken gjødsles eller sprøytes. Markene er selvbærende og selvfornyende økosystemer i stand til å produsere druer av topp kvalitet uavhengig årgang. Vinifikasjonen følger et gjennomtenkt system der druene høstes sent kombinert med bruk av naturgjær, lang passiv skallkontakt og lang modning på store brukte fat. Lav, men ansvarlig svovelbruk og uten filtrering. Resultatet av deres filosofi gir viner som skiller seg vesentlig fra andre sammenlignbare Piemonteviner.
Karakteristikk
Granat-rød farge med rubin nyanser. Intens duft av røde og mærke bære, tjæreaktig aroma, innsalg av tobakk, anis, krydder og fioler. Fyldig og elegant smak med en flott struktur, fin frukt og meget god lengde. Drikk til faste oster, retter av kalv eller oksekjøtt. Med noe alder passer den godt til storvilt.
Jordmonn
Svært komplekst og lagdelt jordsmonn. De ulike lagene er sammensatt med en miks av sand, jernholdige steiner, noe blå leire, kalkholdig stein, grus, leire og jernholdig sand.
Område
Hovedsakelig fra Pira marken i Castiglione Falletto som ligger i den østre delen av Barolo i Serralunga dalen og regnes som en av de flotteste og mest elegante landsbyene for Barolo produksjon- området har høy andel kalk og mineraler. Vinene herfra er svært strukturerte med finmaskede men markante tanniner med flott duft og kompleksitet.
Produksjonsmetode
Håndhøstet, avstilket, presset, spontangjæret med tradisjonell lang.