Produsent
Az. Agr. Roagna
Om produsenten
Luca Roagna er femte generasjon vinmaker i Roagnafamilien i Barbaresco og Barolo. Luca har siden han overtok i 2001-årgangen løftet eiendommen til å bli en av de mest renommerte produsentene i Piemonte, med fantastiske omtaler og enorm etterspørsel som resultat.
Luca driver Az. Agr. Roagna sammen med sin far Alfredo. De eier 20 hektar med eiendom i Barbarsesco og Barolo der ca. 12 hektar består av vinmark, spredt over fem historiske og berømte vinmarker. Fra hhv 2013 og 2014 leier de en vinmark i Barbaresco og to i Neive.
Vinene tappes i svært begrenset omfang og er som regel enkeltvinmarksviner.Roagnas vinmarker er spesielt gjenkjenneslige og består hovedsaklig av gamle uklonede og en del upodede vinstokker som verken gjødsles eller sprøytes. Markene er selvbærende og selvfornyende økosystemer i stand til å produsere druer av topp kvalitet uavhengig årgang. Vinifikasjonen følger et gjennomtenkt system der druene høstes sent kombinert med bruk av naturgjær, lang passiv skallkontakt og lang modning på store brukte fat. Lav, men ansvarlig svovelbruk og uten filtrering. Resultatet av deres filosofi gir viner som skiller seg vesentlig fra andre sammenlignbare Piemonteviner.
Karakteristikk
Kompleks duft med en klar aroma av røde bær, fersk tobakk, krydder og fioler. I munnen viser vinen stor fruktkonsentrasjon av kjernefrukt og røde bær, og i avslutningen er vinen elegant med modne tanniner og en flott struktur. Gi gjerne vinen en time eller to i karaffel før konsum.
Jordmonn
Roagnas Montefico kommer fra en 0,24 hektar parsell midt i Monteficoamfiet med perfekt eksposisjon mot sørøst. Jordsmonnet er mergel og kalkholdig jord. Denne triangelformede parsellen ble kjøpt av Roagnafamilien i 1929 og her er stokkene 50-85år gamle. Denne parsellen har aldri vært sprayet. Produksjon på 1248 flasker hvor 90 flasker kommer til Norge.
Område
Barbaresco DOCG består av 3 kommuner Barbaresco, Treiso og Neive, samt den lille fraksjonen San Rocco Senodelvio. Området fikk DOC status i 1966 blant de første iItalia og startet å produsere enkeltvinmarksviner året etter, og DOCG status fulgte i1980.
Produksjonsmetode
Håndplukkede drueklaser som avstilkes og presses i tradisjonell presse. Vinen gjærer naturlig i store gjæringskar med ca 70 dagers skallkontakt og bruk av den manuelle teknikken ved å dytte ned druehatten for å holde skallet fuktig. Modning i ca 4,5 år i store brukte botti. Tappet uten klaring og filtrering med fornuftig lave svovelverdier.