Produsent
Az. Agr. Roagna
Om produsenten
Luca Roagna er femte generasjon vinmaker i Roagnafamilien i Barbaresco og Barolo. Luca har siden han overtok i 2001-årgangen løftet eiendommen til å bli en av de mest renommerte produsentene i Piemonte, med fantastiske omtaler og enorm etterspørsel som resultat.
Luca driver Az. Agr. Roagna sammen med sin far Alfredo. De eier 20 hektar med eiendom i Barbarsesco og Barolo der ca. 12 hektar består av vinmark, spredt over fem historiske og berømte vinmarker. Fra hhv 2013 og 2014 leier de en vinmark i Barbaresco og to i Neive.
Vinene tappes i svært begrenset omfang og er som regel enkeltvinmarksviner.Roagnas vinmarker er spesielt gjenkjenneslige og består hovedsaklig av gamle uklonede og en del upodede vinstokker som verken gjødsles eller sprøytes. Markene er selvbærende og selvfornyende økosystemer i stand til å produsere druer av topp kvalitet uavhengig årgang. Vinifikasjonen følger et gjennomtenkt system der druene høstes sent kombinert med bruk av naturgjær, lang passiv skallkontakt og lang modning på store brukte fat. Lav, men ansvarlig svovelbruk og uten filtrering. Resultatet av deres filosofi gir viner som skiller seg vesentlig fra andre sammenlignbare Piemonteviner.
Karakteristikk
Kompleks og intens duft røde og mørke bær, bergamott, kastanjer og fioler. Fyldig, stram og elegant smak med en massiv struktur. Svært lang kompleks avslutning med faste, modne tanniner som bidrar til en elegant ettersmak. Trenger luft, gjerne i en karaffel og vil fint tåle svært mange år i en god kjeller. Erketradisjonell Barbaresco.
Jordmonn
Pajè er en historisk vinmark i landsbyen Barbaresco. Roagnas del på 1,84 hektar ligger i et amfi med sørøstlig eksponering på 250 moh. Jordsmonnet er mergel og kalkholdig. Pajè Vecchie Viti er laget i ca 2500 eksemplarer og kommer fra selekterte eldre vinstokker som er minimum 50 år gamle.
Område
Barbaresco DOCG består av 3 kommuner Barbaresco, Treiso og Neive, samt den lille fraksjonen San Rocco Senodelvio. Området fikk DOC status i 1966 blant de første iItalia og startet å produsere enkeltvinmarksviner året etter, og DOCG status fulgte i 1980.
Produksjonsmetode
Håndplukkede drueklaser som avstilkes og presses i tradisjonell presse. Vinen gjærer naturlig i store gjæringskar med ca 80 dagers skallkontakt og bruk av den manuelle teknikken ved å dytte ned druehatten for å holde skallet fuktig. Modning i ca 4,5 år i store brukte botti. Tappet uten klaring og filtrering med fornuftig lave svovelverdier