Produsent
Az. Agr. Roagna
Om produsenten
Luca Roagna er femte generasjon vinmaker i Roagnafamilien i Barbaresco og Barolo. Luca har siden han overtok i 2001-årgangen løftet eiendommen til å bli en av de mest renommerte produsentene i Piemonte, med fantastiske omtaler og enorm etterspørsel som resultat.
Luca driver Az. Agr. Roagna sammen med sin far Alfredo. De eier 20 hektar med eiendom i Barbarsesco og Barolo der ca. 12 hektar består av vinmark, spredt over fem historiske og berømte vinmarker. Fra hhv 2013 og 2014 leier de en vinmark i Barbaresco og to i Neive.
Vinene tappes i svært begrenset omfang og er som regel enkeltvinmarksviner.Roagnas vinmarker er spesielt gjenkjenneslige og består hovedsaklig av gamle uklonede og en del upodede vinstokker som verken gjødsles eller sprøytes. Markene er selvbærende og selvfornyende økosystemer i stand til å produsere druer av topp kvalitet uavhengig årgang. Vinifikasjonen følger et gjennomtenkt system der druene høstes sent kombinert med bruk av naturgjær, lang passiv skallkontakt og lang modning på store brukte fat. Lav, men ansvarlig svovelbruk og uten filtrering. Resultatet av deres filosofi gir viner som skiller seg vesentlig fra andre sammenlignbare Piemonteviner.
Karakteristikk
Kompleks duft med en klar og flott aroma av røde og mørke bær og fioler. Fyldig og elegant vin med flott rødfruktskarakter med god struktur. Lang kompleks avslutning med finkornede tanniner. Klassisk nebbiolo som passer til rødt kjøtt, vilt, småvilt, sopp, kraftig pasta og moden parmesan
Jordmonn
Fra den historiske vinmarken Rocche som ligger helt inntil vineriet til Roagna over vinmarken La Pira. Jordsmonnet er "Rocche di Castiglione" som er basert på limestone og kalkstein, og er ett noe kraftigere jordsmonn enn nabomarken La Pira.Roagnafamilen har eid vinmarken på 0,49 hektar siden 2016.
Område
Castiglione Falletto ligger i den østre delen av Barolo i Serralungadalen og regnes som en av de flotteste og mest elegante landsbyene for Barolo produksjon da området har høy andel kalk og mineraler. Vinene herfra er svært strukturerte med flott duft og kompleksitet og finkornede, men markante tanniner. Perfekt modne druer og tradisjonell vinmaking med lang skallkontakt balanserer vinen og viser finessen i området.
Produksjonsmetode
Håndplukkede drueklaser som avstilkes og presses i tradisjonell presse. Vinen gjærer naturlig i store gjæringskar med ca 80 dagers skallkontakt og bruk av den manuelle teknikken ved å dytte ned druehatten for å holde skallet fuktig. Modning i cirka 4 år i store brukte botti og cirka 6 mnd i betong. Tappet uten klaring og filtrering med fornuftig lave svovelverdier