Produsent
Sakkie Mouton Family Wines
Om produsenten
Izak Mouton er født i 1992 og regnes som en av de mest talentfulle vinmakerne man har sett i Sør-Afrika de siste tiårene. Sakkie er oppvokst på vestkysten noen timer nordfor Cape Town, og siden han uteksaminerte fra ønologstudiene i 2014 har
ønsket vært å produsere vin fra sitt hjemsted med en klar signatur av vestkysten. Sakkie slapp sin første vin så sent som i 2018 og ble umiddelbart en snakkis i vinmiljøet. Vinene selges lokalt og eksporteres i svært lite kvanta kun til Norge og én vinbutikk i London.
Karakteristikk
Årgang 2023 er fjerde utgave av denne vinen og er den klart beste så langt. Vinen viser flott fruktkonsentrasjon med florale toner og salinitet. Druemiksen forandres årlig, og 2023-utgaven har 70% Chenin blanc, 20% palomino, 6% Colombard og 4% assyrtiko.
Jordmonn
Fra 3 forskjellige vinmarker plantet fra 1986 til 2017 på en kombinasjon av silt og sandstein.
Assyrtiko fra vinmark Sakkie plantet selv i 2021 - den eneste i sitt slag i landet.
Område
Vinen er klassifisert som en Western Cape, men kommer fra vinmarker langs kysten mellom Vredendal til Koekenaap 3-4 timers kjøring nord for Cape Town
Produksjonsmetode
Druene høses for hånd og presses separat som hele drueklaser. Juicen gjærer naturlig og gjennomgår alkoholgjæring på gamle fat. Etter 9 måneder på bunnfall blandes komponentene før vinen modnes ytterligere 1 måned i 2 stk 500-liters fat. Vinen tappes ufiltrert. 300 flasker til Norge.
Druetyper
Colombard 24%
, Sauvignon Blanc 20%
, Chenel 56%